Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

Η τέχνη της οφθαλμαπάτης ή διαφορετικά tromp l'oeil!

Το Trompe l'oeil είναι  γαλλικός όρος που σημαίνει «οφθαλμαπάτη» και περιγράφει μια ζωγραφική που εξαπατά.Αυτό το ύφος της ζωγραφικής έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Χρησιμοποιήθηκε αρκετά από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους το 400 π.Χ.
τρισδιάστατοι πίνακες ζωγραφικής
τρισδιάστατοι πίνακες ζωγραφικής

Εκτός από διακοσμητικούς λόγους, το trompe l'oeil  συχνά χρησιμοποιείται για να προσδώσει χιούμορ ή έκπληξη.
τρισδιάστατοι πίνακες ζωγραφικής


Λέγεται μάλιστα, πως οι μαθητευόμενοι του Rembrandt ζωγράφιζαν νομίσματα στο πάτωμα του ατελιέ του, για την ευχαρίστηση που τους προκαλούσε να τον βλέπουν να προσπαθεί να τα μαζέψει από  κάτω.Μια καλή τοιχογραφία trompe l'oeil μπορεί να εξαφανίσει τα όρια μεταξύ της φαντασίας και της πραγματικότητας, να δημιουργήσει την αίσθηση στον θεατή πως κοιτά έξω από ένα παράθυρο σε ένα ευχάριστο τοπίο.

Το τέχνασμα της οφθαλμαπάτης του trompe l'oeil είναι ιδανικό για να μετατρέψει μία σκοτεινή και αδιάφορη γωνιά ενός σπιτιού και να δώσει πνοή και βάθος στο χώρο.
τρισδιάστατοι πίνακες ζωγραφικής


Η τοιχογραφία – στην οποία και συγκαταλέγεται το tromp l’oeil- είναι μια από τις παλαιότερες μορφές τέχνης που γνώρισε η ανθρωπότητα. Καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας, τοιχογραφίες έχουν δημιουργηθεί  για να καταγράψουν συνήθειες της καθημερινής ζωής, καθώς επίσης και σημαντικά γεγονότα από την ιστορία και το μύθο. Έχουν χρησιμοποιηθεί ως μορφή επικοινωνίας και προσευχής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Capella Sistina ζωγραφισμένη από τον Μιχαήλ Άγγελο και φυσικά, έχουν δημιουργηθεί απλά ως μέσο διακόσμησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου