Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Καθαρισμός καναπέδων –και όχι μόνο!



Δεν πρόκειται για υποχονδρία όταν μας πιάνει απόγνωση με τα χάλια του καναπέ μας, μετά από χρόνια χρήσης. Επειδή, όμως, δεν είναι καιροί για να αγοράσουμε καινούργιο καναπέ –ή έστω ταπετσαρία για τον επενδύσουμε, εξετάζουμε τι εναλλακτικές υπάρχουν για να τον καθαρίσουμε, μαζί με τα χαλιά του σπιτιού μας, από λεκέδες, και πόσο θα μας κοστίσει η κάθε μία:
Καθαρισμός Καναπέ Από τα πιο δύσκολα προς καθαρισμό έπιπλα του σπιτιού είναι ο καναπές, ο οποίος ανάλογα με το ύφασμά του και το πόσο -και από τι- λερωμένος είναι χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση. Επιπλέον, αν ο καναπές είναι παλιός, σε αυτόν έχουν αναπτυχθεί ακάρεα, μικρόβια, βακτηρίδια κ.α., τα οποία μάλιστα έχουν την ιδιότητα να εισχωρούν και στο εσωτερικό των μαξιλαριών του και να αποτελούν πιθανό κίνδυνο για την υγεία την δική μας και των παιδιών.
Προκειμένου όμως να απευθυνθείτε σε ειδικούς μπορείται κάλλιστα να το τον καθαρίσετε μόνοι σας με τον εξής τρόπο: 
*Πανί-νερό-αμμωνία: Στην περίπτωση που ο καναπές σας έχει κάποιους μεμονωμένους λεκέδες, δοκιμάστε να τον καθαρίσετε βρέχοντας ένα μαλακό πανί με διάλυμα αμμωνίας – νερού, σε αναλογία ένα προς ένα. Τρίψτε κόντρα στο πέλος και έπειτα σκουπίστε τον με στεγνό πετσί και αφήστε τον να στεγνώσει.
Καθαρισμός χαλιού Σκοπός του χαλιού είναι να πατιέται και άρα να λερώνεται, συνεπώς αν θέλουμε ένα πραγματικά καθαρό χαλί θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε πιο δυναμικά μέσα.Φυσικά και σε αυτό ως άμεση λύση είναι ένας ειδικός που θα σας κοστίσει αλλά και εδώ μπορείτε να δώσετε μόνοι σας τη λύση!Δηλαδή:
αφού καθαρίσετε το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα ή με κάποιο μηχάνημα καθαρισμού με ατμό, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές:
*Σόδα: Η σόδα καθαρίζει και απολυμαίνει τα χαλιά. Ρίξτε ένα ελαφρύ στρώμα μαγειρικής σόδα πάνω στο χαλί, αφήστε την επί μισή ώρα και μετά τραβήξτε την με την ηλεκτρική σκούπα.

*Ξύδι: Ο καθαρισμός με λευκό ξύδι και νερό (ένα μέρος ξύδι προς τρία μέρη νερό) είναι ιδανικός για την συντήρηση του χαλιού, την αντιμετώπιση τοπικών λεκέδων, ενώ προσφέρει γυαλάδα στα χρώματα.

*Λεκές από λάδι: Απορροφήστε τον λεκέ με χαρτί κουζίνας. Απλώστε λίγο υγρό πιάτων στο σημείο του λεκέ και αφαιρέστε με υγρό πανί. Για ακόμα πιο δύσκολο λεκέ, απορροφήστε με ένα πανί τον λεκέ, τρίψτε τον έπειτα με καλαμποκάλευρο και έπειτα συνεχίστε με απορρυπαντικό.

*Λεκές από κόκκινο κρασί ή καφέ: Στρώστε μερικά χαρτιά κουζίνας για να απορροφηθεί το υγρό και έπειτα ταμπονάρετε τον λεκέ με οξυζενέ και σόδα (1/4 φλιτζανιού οξυζενέ προς 1 κουταλάκι σόδα). Τέλος στεγνώστε με πιστολάκι μαλλιών.

*Λεκές από τσίχλα: Χρησιμοποιήστε μερικά παγάκια πάνω στην τσίχλα για να παγώσει. Έπειτα με ένα κουτάλι προσπαθήστε να αφαιρέσετε την τσίχλα. Αν έχουν μείνει υπολείμματα τρίψτε τα με ένα καθαρό πανάκι ποτισμένο με καθαρή βενζίνη ή διαλυτικό για χρώματα.

*Λεκές από κερί: Βάλτε πάνω στο κερί μερικές στρώσεις χαρτιού κουζίνας. Με ζεστό αλλά όχι καυτό σίδερο σιδερώματος πιέστε πάνω από το χαρτί. Το κερί θα λιώσει και θα απορροφηθεί από το χαρτί. Αν μείνουν υπολείμματα αφαιρέστε τα με βενζίνη ή διαλυτικό χρωμάτων.

Είναι πολύ προτιμότερο ό,τι μπορούμε να το κάνουμε ψάχνοντας οικονομικές λυσεις προκειμένου να γλυτώνουμε απο περιττά έξοδα!Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές και δεν θα χάσετε!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου