Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Κήπος και βεράντα : Πώς μπορούν να μετατραπούν το φθινόπωρο;;;

Η περιποίηση και η διακόσμηση του κήπου μπορεί να γίνει αρκετά εύκολη υπόθεση, αρκεί φυσικά να γνωρίζετε τις βασικές αρχές που τις διέπουν!
Τώρα είναι εποχή για να φροντίσετε όσα με κόπο φτιάξατε την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά και να προνοήσετε για την επόμενη «σοδειά». Εξοπλιστείτε λοιπόν, με κλαδευτήρι, ποτιστήρι, γάντια και λοιπά αξεσουάρ και να είστε σίγουροι ότι το επόμενο καλοκαίρι θα «θερίσετε» αυτά που σπείρατε φέτος!
Αν είστε λάτρεις του… κλαδευτηριού, τότε το φθινόπωρο είναι η εποχή σας. Η ανάπτυξη του καλοκαιριού θα χρειαστεί τώρα «συμμάζεμα». Εκτός από το κλάδεμα όμως, θα πρέπει επίσης να «ταΐσετε» τα φυτά σας με λίπασμα πριν μπει για τα καλά ο χειμώνας, ενώ λαχανικά, βολβοί, αλλά και μια σειρά λουλουδιών ενδείκνυνται για καλλιέργεια αυτή τη περίοδο.

* Λαχανικά. Ήρθε η εποχή για να ετοιμάσετε τον λαχανόκηπο των ονείρων σας. Φυτέψετε κουνουπίδια, σπανάκι και μπρόκολα αφού πρώτα έχετε σκάψει ελαφρά το ανώτερο επίπεδο του χώματος και τοποθετήσει εκεί μικρή ποσότητα λιπάσματος ή κοπριάς. Η εποχή ενδείκνυται επίσης και για να φυτέψετε πράσα, κρεμμύδια, κουκιά, σκόρδα (ξεχωρίστε τις σκελίδες και τοποθετήστε τις σε βάθος περίπου πέντε εκατοστών από την επιφάνεια), καθώς και πατάτες. Αν είστε λάτρεις των μυρωδικών, τότε σκεφτείτε να ρίξετε μερικά σπόρια από μαϊντανό, σέλινο ή άνηθο σε μικρά γλαστράκια τα οποία θα αφήσετε σε ένα προστατευμένο από τις βροχές σημείο στο μπαλκόνι σας. Σε αντίθεση με τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια, τα οποία θα είναι έτοιμα προς κατανάλωση μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, τα αρωματικά αυτά φυτά θα είναι έτοιμα προς κατανάλωση μέσα σε λίγες ημέρες.

* Βολβοί. Είναι «υπεύθυνοι» για μερικά από τα ομορφότερα άνθη και τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να… επενδύσετε σε αυτούς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ασφόνδυλους, νεραγκούλες, φρέζες, τουλίπες, ανεμώνες, υάκινθους, φούλια, καθώς επίσης ζουμπούλια, νάρκισσους, και ανεμώνες.

* «Φθινοπωρινά» λουλούδια.
Αν δεν έχετε την απαραίτητη υπομονή για να φυτέψετε βολβούς και να περιμένετε μέχρι αυτοί να μεγαλώσουν, τότε μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα λουλούδια όπως χρυσάνθεμα, πανσέδες ή κυκλάμινα από το φυτώριο και να τα μεταφυτέψετε σε δικές σας γλάστρες. Χρώμα και άρωμα στον κήπο ή τα παρτέρια μας μπορούν ακόμα να δώσουν τα μοσχομπίζελα, τα οποία θα χρειαστούν κάποια πέργκολα για να αναρριχηθούν, καθώς και οι πιπερίτσες.

Σε καμία περίπτωση όμως, δεν θα πρέπει να παραμελήσετε τα φυτά που έχετε ήδη στο μπαλκόνι ή στον κήπο, όπως π.χ. οι τριανταφυλλιές οι οποίες θα αντέξουν λίγο καιρό ακόμα μέχρι να αρχίσουν να χάνουν σιγά – σιγά τα μπουμπούκια τους. Αφαιρέστε οποιαδήποτε φύλλα με μαύρα στίγματα και τοποθετήστε τα σε μια πλαστική σακούλα φροντίζοντας ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τα υπόλοιπα.

Κλάδεμα αυτήν την εποχή θέλουν οι ορτανσίες, οι λεβάντες και οι σάλβιες, οι οποίες θα ανθίσουν ξανά με τον ερχομό της Άνοιξης, ενώ μπορείτε να κλαδέψετε και τα γεράνια, τα οποία δεν αποκλείεται να ανθίσουν ξανά μέχρι τα «γερά» κρύα.

Διακόσμηση: Πόσο θα μου κοστίσει;Καθώς οι καιροί είναι αρκετά δύσκολοι για να μπούμε στην διαδικασία να αγοράσουμε αυτή τη στιγμή καινούργια, και μάλιστα ανθεκτικά στην βροχή και την υγρασία, έπιπλα κήπου ή βεράντας, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με μικρές, οικονομικές αγορές, ώστε να δώσουμε ένα όμορφο, φθινοπωρινό άγγιγμα στους εξωτερικούς μας χώρους, οι οποίοι, όσο η καλοκαιρία συνεχίζεται, θα μας φιλοξενούν για αρκετό καιρό ακόμα: 




*Χαλάκι και μαξιλάρια: Μεταμορφώστε το καθιστικό του κήπου ή της βεράντας σας τοποθετώντας μερικά πολύχρωμα, φθινοπωρινά μαξιλάρια και ένα ειδικό για εξωτερικούς χώρους χαλάκι –πάρτε ιδέες από την φωτογραφία. Σε ένα κλειστό ντουλαπάκι ή ξύλινο κουτί μπορείτε να τοποθετήσετε μερικά βαμβακερά κουβερτάκια που θα σας κρατούν ζεστούς τα δροσερά βράδια, ενώ για ακόμα περισσότερη ζέστη μία εξωτερική σόμπα είναι ό,τι πρέπει, ενώ θα προσθέσει και στυλ!

*Κουκουνάρια και βελανίδια: Μία βόλτα σε κάποιο πάρκο ή άλσος της περιοχής σας είναι αρκετή για αν συλλέξετε μερικά κουκουνάρια και βελανίδια, με τα οποία μπορείτε να διακοσμήσετε κασπό και γλάστρες. Μπορείτε, ακόμα, να τα τοποθετήσετε σε μία μεγάλη πιατέλα μαζί με πολλά κεριά, στο κέντρο του τραπεζιού. Αν, μάλιστα, έχετε διάθεση για δημιουργία μπορείτε να ζωγραφίσετε ή ακόμα και να τα κρεμάσετε από κορδέλες σε δέντρα ή διάφορα σημεία της βεράντας σας.



*Στεφάνι: Κρεμάστε ένα στεφάνι -ή και περισσότερα- σε κάποιο εμφανές σημείο της βεράντας (π.χ. καρφώστε το σε κάποιον τοίχο). Το φθινοπωρινό σας στεφάνι θα πρέπει βασικά να αποτελείται από κλαδιά, στα οποία μπορείτε να κολλήσετε ή να δέσετε αποξηραμένα φύλλα και λουλούδια.

*Γαλβανιζέ κουβάδες: Αποτελούν την τελευταία λέξη της μόδας στην διακόσμηση των εξωτερικών χώρων και μάλιστα οφείλουν να είναι στην κλασσική, μεταλλική τους μορφή.Μπορείτε να τους τοποθετήσετε σε διάφορα σημεία της βεράντας σας και να τους γεμίσετε είτε με φρέσκα λουλούδια (π.χ. χρυσάνθεμα), με αγριολούλουδα (π.χ. ανεμώνες) ή με σεμπρεβίβες, το περίφημο άνθος των Κυθήρων που, όπως μαρτυρά το όνομά του, «ζει για πάντα».

*Βγάλτε τα γυαλικά σας έξω: Όλοι μας έχουμε κληρονομήσεις από τις μαμάδες ή τις γιαγιάδες μας διάφορα γυαλικά αμφίβολης χρηστικότητας, π.χ. βάζα με καπάκια, με περίεργα σχήματα που αναρωτιέται κανείς τι θα μπορούσαν να χωρέσουν (δείτε αυτά της φωτογραφίας). Βγάλτε τα από το πατάρι, τοποθετήστε μέσα τους ποτ πουρί, καρπούς, αποξηραμένα λουλούδια και διακοσμήστε με αυτά τραπέζια και περβάζια.

*Φωτάκια παντού: Αν στον κήπο ή την βεράντα σας έχετε φυλλοβόλα δέντρα, μία όμορφη εικόνα θα είναι να κρεμάσετε από τα κλαδιά τους γιρλάντες με φωτάκια σε διάφορα σχήματα και σχέδια, τα οποία θα ανάβετε το βράδυ που κάθεστε έξω, χωρίς κανένα άλλο φως..






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου