Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Συμβουλές για να ζεσταθείς οικονομικά!


Το κρύο να μείνει έξω από το σπίτι!
Βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρά είναι καλά κλεισμένα και δεν έχουν χαραμάδες που διευκολύνουν την εισβολή του κρύου. Μία κολλητική ταινία μπορεί να βοηθήσει όπως επίσης και ένα κολλητικός αφρός. Στις εξώπορτες τοποθετείστε aerostop ή ακόμα και μικρά χαλάκια όταν το κρύο είναι τσουχτερό. Πριν κάνετε όλα αυτά, βεβαιωθείτε ότι κλείνουν καλά. Ένας ειδικευμένος τεχνίτης μπορεί να διορθώσει τη θέση και το κλείσιμο τους. Επίσης ελέγξτε φωταγωγούς, τζάκια, καμινάδες και τρύπες από καλώδια. (tip: ανάψτε ένα ινδικό στικ μια μέρα με πολύ αέρα σε όλους τους χώρους και παρακολουθείστε την ροή του καπνού. Εάν είναι οριζόντια, τότε έχετε ρεύματα και κάτι πρέπει να κάνετε)
Ρυθμίστε τον θερμοστάτη
Για πολλούς αιώνες η ανθρωπότητα στην εύκρατη ζώνη, όταν αναφερόταν σε θερμοκρασία δωματίου, εννοούσε 17-18 C (ισχύει ακόμη σε οδηγίες για συντήρηση τροφίμων ή διατήρηση κρασιών σε θερμοκρασία δωματίου). Εντάξει, αυτή η θερμοκρασία πλέον δεν μας αρκεί, όμως μπορούμε να είμαστε άνετα στους 20C την ημέρα, και τη νύχτα που κοιμόμαστε να μειώνουμε τον θερμοστάτη στους 16-17C. Θα κοιμηθείτε πολύ καλύτερα γιατί η μεγαλύτερη θερμοκρασία ξεραίνει τον αέρα και προκαλεί προβλήματα υγείας (ροχαλητό, άπνοια κλπ). (tip: ελέγξτε την ακρίβεια του θερμοστάτη σας με θερμόμετρο δωματίου και προσαρμόστε τις θερμοκρασίες).
Ντυθείτε ανάλογα
Δεν χρειάζεται να κυκλοφορείτε με παλτό και βαριά πουλόβερ στο σπίτι, αλλά ξεχάστε το «είμαι με το φανελάκι και το εσώρουχο».(Tip: Φοράτε πάντα κάλτσες και παντόφλες)
Στρώστε χάλια
Είναι πολύ εύκολο η θερμότητα που είναι στο σπίτι σας για να ξεφύγει μέσα από τα δάπεδα. Ένα χαλί, μία μοκέτα ή και μία φλοκάτη λειτουργεί ως μόνωση. Ιδιαίτερα σε 1ο όροφο πολυκατοικίας με πυλωτή, ή σε ψηλούς ορόφους και σε ισόγειες κατοικίες η θέρμανση «δραπετεύει» από τα πατώματα.
Χρησιμοποιείστε κατάλληλα τα παντζούρια και τις κουρτίνες
Κλείνετε τα παντζούρια το βράδυ και ανοίγετε οπωσδήποτε την ημέρα αυτά που έχουν προσανατολισμό προς τον ήλιο όπως και τις κουρτίνες. Χρησιμοποιήστε «βαριές» κουρτίνες τον χειμώνα. Κρατούν τον κρύο αέρα έξω
Να κινείστε τακτικά
Συχνά καθόμαστε με τις ώρες στον καναπέ (ιδιαίτερα μπροστά στην τηλεόραση) και το σώμα μας κρυώνει. Μπορείτε να σηκώνεστε κατά τακτικά διαστήματα (πχ κάθε 20-30 λεπτά) και να ζεσταίνετε τους μυς σας με την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Αρκούν 90 δευτερόλεπτα κίνησης κάθε μίση ώρα και βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση χοληστερόλης και τριγλυκεριδιων. Εννοείται ότι όσο περισσότερο κινούμαστε τόσο καλύτερα. (tip: κάντε γυμναστική στο σπίτι)
Μαγειρέψτε
Ο φούρνος παράγει θερμότητα, και η χρήση του είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσει τουλάχιστον ένα μικρό μέρος του σπιτιού σας ζεστό. Βεβαία καταναλώνετε αρκετή ενεργεία αλλά και πάλι το σπιτικό φαγητό είναι και φτηνότερο και καλύτερο από το έτοιμο. (tip: πίνετε τακτικά ζεστά ροφήματα)
Θέρμανση μεμονωμένου χώρου.
Εάν κάποιος χώρος του σπιτιού σας είναι πιο κρύος από το υπόλοιπο σπίτι, δεν χρειάζεται να ανάβεται περισσότερο την θέρμανση για όλο το σπίτι. Πρώτα ελέγξτε τι φταίει και αν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι (πχ νέα κουφώματα ή επιπλέον μόνωση) τότε είναι καλύτερη η χρήση μίας θερμάστρας και παρά το γεγονός ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι πανάκριβο, σίγουρα θα σας στοιχίσει λιγότερο από την επιπλέον θέρμανση όλης της κατοικίας. Αν μάλιστα έχει χρονοδιακόπτη τότε μπορείτε να τη ρυθμίσετε με τέτοιο τρόπο ώστε ο χώρος να έχει την κατάλληλη θέρμανση την κατάλληλα ώρα. (tip: ελέγξτε την ενεργειακή κλάση της θερμάστρας)
Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα τον απορροφητήρα
Περιορίστε τη χρήση συσκευών εξαερισμού, όπως ο εξαεριστήρας του μπάνιου ή ο απορροφητήρας της κουζίνας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ένας εξαεριστήρας μπάνιου μπορεί να ρουφήξει, και να διώξει από το σπίτι σας όλον το θερμαινόμενο αέρα σε λιγότερο από μια ώρα. Ο ζεστός αυτός αέρας αντικαθίσταται από εξωτερικό κρύο αέρα. (tip: μην καπνίζετε κάτω από τον απορροφητήρα. Στοιχίζει ...;.)
Αερίστε το σπίτι με πρόγραμμα
Επειδή και ο αερισμός του σπιτιού είναι απαραίτητος, είναι καλύτερα να τον επιτυγχάνουμε με σύντομο αλλά έντονο αερισμό παρά με μεγάλης διάρκειας. Έτσι ανοίγουμε τα περισσότερα ή και όλα τα παράθυρα για λίγα λεπτά για να δημιουργήσουμε ρεύμα αέρα, και μ αυτόν τον τρόπο κρυώνει μόνο ο αέρας αλλά όχι και ο εξοπλισμός του σπιτιού για την αναθέρμανση του οποίου θα χρειάζονταν πολύ περισσότερη ενεργεία.
Φροντιστε τον νου....
Όλα είναι στο μυαλό μας και ιδιαίτερα η έννοια θαλπωρή. Ακόμη - μέχρι κάποιον βαθμό - και η αίσθηση του κρύου/ζεστού. Γι αυτό χρησιμοποιείτε
Ζεστά χρώματα το χειμώνα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, μαύρο) και αποφεύγετε τα κρύα (μπλε, πράσινο) (tip: βάψτε έναν μικρό τοίχο κόκκινο ή Μπορντώ.)
Ριχτάρια και κουβέρτες σε καναπέδες και κρεβάτια.
Τραπεζομάντιλα και καλύμματα σε ζεστά χρώματα
Κεριά.
Φωτιστικά δαπέδου και για τραπεζάκια (πάντα με οικολογικούς λαμπτήρες).
Ντύστε τους πιο κρύους τοίχους με υφάσματα (tip: ανακαλύψτε μια νέα διάσταση για τα ριχτάρια. Καλύψτε κρύους τοίχους).
Αλλες  εξτρά συμβουλές
*  Τα καλοριφέρ εκπέμπουν θερμότητα εμπρός πάνω και πίσω του. Το πρόβλημα με το «πίσω» είναι ότι συνήθως αφορά εξωτερικό -άρα κρύο- τοίχο. Σημαντικό μέρος της θερμότητας λοιπόν χάνεται για να ζεστάνει ...;τα ντουβάρια. Στο ηλεκτρονικό εμπόριο κυκλοφορούν ασπίδες από αλουμίνιο (μοιάζουν με γυαλιστερά στόρια) που τοποθετούνται κρυφά πίσω από το σώμα, δεν φαίνονται και όμως αναγκάζουν την θερμότητα να αντανακλάται όλη προς τα εμπρός. Σούπερ αποτελεσματικό.
* και εξίσου σημαντική λεπτομέρεια. Όσοι δεν έχουν την τύχη να έχουν διπλά τζάμια, πρέπει να μονώσουν τις κάσες που «χάσκουν» με ειδική ταινία. Αυτοί που έχουν αλουμινένια ή PVC κουφώματα και διπλά παράθυρα δεν είναι απαραίτητα σε καλύτερη μοίρα. Oσο καλή και αν είναι η τοποθέτηση των προφίλ χρειάζεται και ειδική ρύθμιση που σπανίως γίνεται. Απλά πλησιάζετε στη μεσαία ένωση του παραθύρου και ακούτε τους ήχους απέξω. Μετά πιέζετε το παράθυρο και ακούτε ξανά. Αν τώρα ακούγεται λιγότερο σημαίνει ότι τα παράθυρα «μπάζουν» και φωνάζετε τεχνικό. Μη φοβάστε όμως! Ρυθμίζονται.
* Αφορά όσους έχουν μεζονέτες που «πατάνε» στη γη. Όσο καλή δουλειά και αν έχει γίνει, το κάτω επίπεδο μίας ισόγειας μεζονέτας είναι συνήθως πιο κρύο. Λάθος! Δεν είναι πιο κρύο, απλά έχει περισσότερη υγρασία. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με δύο τρόπους. Αγοράζουμε από κατάστημα οικιακών ειδών αφυγραντήρα με ανταλλακτικά σακουλάκια. Θα εντυπωσιαστείτε από το νερό που θα δείτε να μαζεύεται στον πάτο αλλά και από την ευχάριστη αίσθηση που θα έχουν τα δωμάτια ύστερα από λίγες ημέρες. Εναλλακτικά και αν έχετε κλιματιστικά στον κάτω όροφο ανάβεται 30 λεπτά την ημέρα την αφύγρανση. Η κατανάλωση είναι ελάχιστη, το αποτέλεσμα μέγιστο. Φυσικά υπάρχουν και ηλεκτρικοί αφυγραντήρες.
* Αν είστε «βαριά» οικολόγος και αντί να έχετε κλιματιστικό προτιμάτε ανεμιστήρες οροφής θα έχετε παρατηρήσει ότι οι ταχύτητες 1,2 και 3 υπάρχουν δύο φορές στο κουτάκι λειτουργίας. Αυτό συμβαίνει γιατί αφορούν την κανονική και την αντίστροφη περιστροφή της έλικας. Κοινώς, το καλοκαίρι γυρνάτε ώστε να τραβάει τον αέρα προς τα πάνω ενώ το χειμώνα ανάποδα ώστε να κρατά την ζέστη χαμηλά και να σας θερμαίνει. Δοκιμάστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου