Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Mυστικό συστατικό ομορφιάς:χαμομήλι!


Για κάποιους ίσως το χαμομήλι να φέρνει στο νου δυσάρεστες αναμνήσεις από ροφήματα με άσχημη γεύση, φτιαγμένα από καλοπροαίρετες μητέρες που ήθελαν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Κάποιοι άλλοι ίσως θυμούνται μονοπάτια με πολύχρωμα λουλούδια μέσα στο καλοκαίρι, όπου το χαμομήλι έχει αρωματικά άσπρα και κίτρινα φύλλα από το Μάιο έως τον Ιούνιο. Τα ετήσια ή διετή φυτά, που φτάνουν έως 50εκ. ύψος, έχουν άψογα διανεμημένα φύλλα. Όπως όλα τα μέλη της οικογένειας ασπρολούλουδων, το χαμομήλι έχει μία βάση που αποτελείται από πολυάριθμα ξεχωριστά μικρά άνθη: κίτρινα με πολύ μικρά πέταλα και ξεχωριστά άνθη με επιπρόσθετα μακριά λευκά πέταλα. Αυτά σχηματίζουν τη χαρακτηριστική άσπρη φράντζα γύρω από τη βάση. Το Γερμανικό χαμομήλι έχει πολλά συγγενικά λουλούδια που είναι δύσκολο να τα διακρίνουμε με την πρώτη ματιά. Ένα αξιόπιστο ξεχωριστό χαρακτηριστικό του Γερμανικού Χαμομηλιού είναι το κούφιο κοτσάνι που αναπτύσσεται: εάν κόψετε προσεκτικά την κίτρινη βάση του θα παρατηρήσετε ότι μέσα είναι άδειο. Εάν επιθυμείτε να μαζέψετε λουλούδια για να φτιάξετε ρόφημα χαμομηλιού, προσέξτε αυτό το αξιόπιστο χαρακτηριστικό, καθώς παρόμοιοι τύποι χαμομηλιών μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες αλλεργικές αντιδράσεις.
I.D
Φυσικό περιβάλλον

Ευρώπη
Συστατικά:

Αιθέρια έλαια, π.χ. matricine, chamazulene και alpha-bisabolol, καθώς και flavonoids και coumarins.
Χρήσεις:  Το χαμομήλι έχει τέσσερις κύριες ιδιότητες: είναι αντιφλεγμονώδες, αντισπασμωδικό, καταπραϋντικό και ηρεμιστικό. Αυτά αποτελούν τη βάση για πολλές από τις χρήσεις του. Το ρόφημα χαμομηλιού καταπραΰνει και ανακουφίζει από έντονες γαστρικές ενοχλήσεις, χρόνια γαστρίτιδα και έλκη στομάχου. Το χαμομήλι χρησιμοποιείται εξωτερικά για τη θεραπεία επιφανειακών πληγών και φλεγμονών και για κολπικούς και κωλικούς ερεθισμούς. Είναι ένα σημαντικό θεραπευτικό βότανο για τις γυναικείες αδιαθεσίες. Οι πλύσεις ή οι γαργάρες με χαμομήλι ανακουφίζουν από φλεγμονές του στόματος, του λαιμού και των ούλων. Οι εισπνοές χαμομηλιού χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία χρόνιων κρυωμάτων, συνάχια, φαρυγγίτιδα και ιγμορίτιδα.
Στην ομοιοπαθητική ιατρική το χαμομήλι χρησιμοποιείται για την υπερευαισθησία των αισθητήριων οργάνων και των αισθητήριων νεύρων, π.χ. στην νευραλγία του προσώπου, έντονους πονοκεφάλους, φλεγμονές στα μάτια και τα αυτιά, πονόδοντους και έντονους πόνους στην περιοχή των οργάνων χώνεψης. Ο πόνος των μωρών που βγάζουν δόντια καταπραΰνεται με χαμομήλι.
Ενδιαφέροντα γεγονότα
Το όνομα χαμομήλι προέρχεται από το γενικότερο όνομα chamomilla, το οποίο με τη σειρά του παράγεται από το Ελληνικό chamai = πάνω στη γη και melon = μήλο. Εν ολίγοις, ένα μήλο αναπτύσσεται στο έδαφος. Τα άνθη του χαμομηλιού έχουν όντως μία μικρή μυρωδιά μήλου, εάν τα τρίψετε στα δάχτυλά σας. Μία άλλη επιστημονική ονομασία για το Γερμανικό χαμομήλι είναι η Matricaria, που προέρχεται από το Λατινικό matrix = μήτρα και αντανακλά τη δυνατή σύνδεση που είχε ανέκαθεν αυτό το θεραπευτικό βότανο με τις γυναικείες αδιαθεσίες.
Η ιστορία του χαμομηλιού ως θεραπευτικό βότανο ξεκινά από πολύ παλιά. Πολλές αναφορές στις θεραπευτικές του δυνάμεις έχουν βρεθεί από τους Γερμανούς, τους Αιγυπτίους, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Οι Αιγύπτιοι και οι Σκανδιναβοί το αφιέρωσαν στους θεούς τους του ήλιου.
Το αιθέριο έλαιο χαμομηλιού έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: γίνεται μπλε κατά την απόσταξη και βάφει όλο το απόσταγμα.
Το χαμομήλι είναι η ευγενική μητέρα ανάμεσα στα φυτά. Όχι μόνο γιατί οι αντισπασμωδικές του ιδιότητες είναι χρήσιμες στις αδιαθεσίες των γυναικών, αλλά έχει επίσης μία ζεστή και παρηγορητική φύση. Λάμπει στον ήλιο αλλά με μία λάμψη που είναι περισσότερο απαλή και ευγενική παρά επιδεικτική και εκθαμβωτική. Θα μπορούσε κάποιος να δει την κούφια βάση τους ως σύμβολο της μήτρας. Το μπλε χρώμα του αιθέριου ελαίου chamazulene αποτελεί επίσης μία έκφραση από κάτι καθησυχαστικό.
Η συμβουλή μου: αναζητήστε στο προιόντα καθαρισμού.
Σπιτικές συνταγές με χαμομήλι.
Φτιάξτε μόνες σας κομπρέσες χαμομηλιού για τα πρησμένα και κουρασμένα μάτια σας. Βράστε το και τοποθετήστε το υγρό σε παγοκύστες. Με το παγάκι περάστε τα μάτια και το πρήξιμο θα γίνει παρελθόν.
Παρατηρείτε κοκκινίλες στην επιδερμίδα σας; Τοποθετήστε επίσης κομπρέσες βρασμένου χαμομηλιού, σε χλιαρή θερμοκρασία σε κομμάτια βαμβάκι και τοποθετήστε τα στην επιδερμίδα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου