Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Έλεγξε τις παρορμητικές αγορές σου !


 

Ξοδεύεις παρορμητικά τα χρήματά σου, σε σημείο που είναι πρόβλημα? Αν ναι, το πρώτο βήμα για να το ελέγξεις είναι να παρακολουθήσεις πότε έχεις τέτοιες παρορμήσεις. Βάλε στόχο να παρακολουθήσεις και να καταγράψεις μέσα στις επόμενες μία ή δύο εβδομάδες τις έντονες επιθυμίες που σε πιάνουν να ξοδέψεις.
Κράτα ένα μικρό σημειωματάριο, και κάθε φορά που έχεις την έντονη επιθυμία να αγοράσεις κάτι, κατάγραψέ το. Κατάγραψε κάθε σου παρόρμηση, είτε αφορά σε αγορά μέσω Internet, είτε σε κατάστημα, ή κοιτώντας ένα κατάλογο, σκεπτόμενος εκείνο το καινούριο Ipod ενώ κάθεσαι στο γραφείο σου, ή ακόμη κι αν είναι περισσότερες από μία φορές που σκέφτεσαι να αγοράσεις το ίδιο πράγμα.
Είτε το αγοράσεις είτε όχι, απλά κατέγραφε τις παρορμήσεις σου. Πολλές φορές οι παρορμήσεις είναι υποσυνείδητες. Δε θα μπορείς να ελέγξεις τα έξοδά σου αν δεν έχεις επίγνωση αυτών.
Κάποιες άλλες συμβουλές, πέρα από αυτό το πρώτο βήμα, για να ελέγξεις τις παρορμητικές αγορές σου:
  • Απόφυγε τα εμπορικά κέντρα και τις περιοχές που είναι γεμάτες καταστήματα. Απλά και μόνο πηγαίνοντας εκεί εγγυάται ότι θα κάνεις κάποια παρορμητική αγορά. Αντί γι’ αυτό, πήγαινε κάπου αλλού ή μείνε στο σπίτι.
  • Αν πρέπει να πας για ψώνια, πήγαινε με λίστα. Και μείνε στη λίστα σου. Πες στον εαυτό σου πως οτιδήποτε δεν είναι στη λίστα, απαγορεύεται αυστηρώς.
  • Κράτησε μία 30ήμερη λίστα. Αν έχεις την έντονη επιθυμία να αγοράσεις κάτι, βάλε κανόνα ότι πρέπει πρώτα να το γράψεις στην 30ήμερη λίστα σου. Αν, στο τέλος αυτών των 30 ημερών, εξακολουθείς να το θέλεις, τότε μπορείς να το αγοράσεις (αν έχεις τα χρήματα). Το γεγονός ότι το βάζεις στη λίστα σου (επίγνωση) και το ότι αναγκάζεις τον εαυτό σου να περιμένει (καθυστέρηση) μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.
  • Ανάπνευσε. Και πιες νερό. Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να σε βοηθήσει να περάσει η παρόρμηση.
  • Βρες άλλα πράγματα να κάνεις με την οικογένειά σου ή φίλους. Κάνεις παρέα με ανθρώπους που λατρεύουν τα ψώνια, έτσι για να περνάει η ώρα? Ενθάρρυνέ τους να κάνουν κάτι άλλο. Πηγαίντε έξω, σε ένα πάρκο, στην παραλία. Μαζευτείτε για φαγητό στο σπίτι, μαγειρεύοντας ο καθένας από κάτι. Αν οι φίλοι σου αρνούνται να αλλάξουν, ίσως να θέλεις να σκεφτείς λίγο με ποιους κάνεις παρέα, αφού προφανώς έχετε διαφορετικές αξίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου