Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Δημιουργήστε περιβάλλον φιλικό προς τον εγκέφαλο!

Περιβάλλον φιλικό προς τον εγκέφαλο





Μερικές συμβουλές για το πώς να δημιουργήσετε ένα υγιές περιβάλλον για το πιο σημαντικό κομμάτι του οργανισμού σας: Τον εγκέφαλο.

Οι περιβαλλοντικές συνθήκες γύρω μας επηρεάζουν άμεσα την εγκεφαλική λειτουργία, όχι πάντα όμως προς το καλό, ούτε το κακό. Γι' αυτόν τον λόγο, καλό θα ήταν να γνωρίζετε ποιοι είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που βελτιώνουν την λειτουργία του εγκεφάλου σας και να δημιουργείτε την καλύτερη δυνατή ατμόσφαιρα.

Εικόνες, ήχοι, μυρωδιές, υφές, αρώματα, γεύσεις, είναι μερικές από τις αισθήσεις που βιώνουμε κάθε μέρα και οι οποίες γίνονται «τροφή» για το μυαλό και την ψυχή μας. Με την δημιουργία ενός θετικού και όμορφου περιβάλλοντος γύρω μας, όχι μόνο θα λειτουργείτε καλύτερα αλλά θα αυξήσετε και την δύναμη του εγκεφάλου σας.

Καθηγητές από τον Πανεπιστήμιο Berkeley της California, αποκάλυψαν πως υπάρχουν κάποια απλά αλλά σημαντικά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε όλοι για να δημιουργήσουμε αυτό το περιβάλλον. Αυτά είναι:

1. Ευθυγραμμίστε τη μέρα σας με ήχο και φως: Αφαιρέστε τους θορύβους από την καθημερινότητά σας και επικεντρωθείτε σε μια μελωδία που θα μπορείτε να ακούτε κάθε μέρα και να σας γαληνεύει. Επίσης, εκτεθείτε στο φυσικό φως, το οποίο αποτελεί μια υγιή πηγή καθώς περιέχει μήκη κύματος που επηρεάζουν τις ορμόνες , τον μεταβολισμό και το βιολογικό ρολόι και κάνουν καλό στον εγκέφαλο.

2. Ελάτε σε επαφή με την φύση: Ο νευρολόγος John Jonides, Ph.D., δημοσίευσε μια έρευνα στο Psychological Science Journal το 2008, αποκαλύπτοντας πως μια βόλτα στην εξοχή μπορεί να βελτιώσει την μνήμη και την παρατηρητικότητα κατά 20%.

3. Προμηθεύστε τον οργανισμό σας με φρέσκο αέρα: Μαζί με τις γαλήνιες μελωδίες και το φυσικό φως, ο φρέσκος αέρας μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό στοιχείο για την διατήρηση ενός υγιούς σώματος και μυαλού. Μπορείτε να βγαίνετε στον καθαρό αέρα κάθε μέρα παίρνοντας βαθιές εισπνοές ή, αν περνάτε πολλές ώρες στο γραφείο, να γεμίσετε τον χώρο με καλλωπιστικά φυτά που θα αποτελέσουν το δικό σας, φυσικό αποσμητικό χώρου.

4. Διατηρήστε υγιείς σχέσεις: Το να δημιουργείτε υγιείς σχέσεις είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για το σώμα και το πνεύμα. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει πως η σημασία μιας δυναμικής κοινωνικής αλληλεπίδρασης, δρα υπέρ του μυαλού. Η θετική κοινωνική αλληλεπίδραση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξασθένισης του οργανισμού, καθώς δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου