Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

8 Μαρτίου- Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας!



Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Από το 1975 διεξάγετε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Γυναίκες που έζησαν δυνατά, πόνεσαν, ερωτεύτηκαν με πάθος και άφησαν πίσω τους ένα τεράστιο έργο, με τόλμη, δημιουργία και συναίσθημα, τις αρετές δηλαδή της γυναικείας φύσης.


 

Ψάξε για τη γυναίκα μέσα στο φόρεμα. Αν δεν υπάρχει γυναίκα, δεν υπάρχει φόρεμα – Coco Chanel, Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας.

 

Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό. Η Ελλάδα, αυτό είναι η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της και αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε ΚΑΝΕΙΣ -Μελίνα Μερκούρη, Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός.

 

Και στα δυο φύλα παίζεται το ίδιο δράμα της σάρκας και του πνεύματος. Και τα δυο τα ροκανίζει ο χρόνος, τα παραμονεύει ο θάνατος, έχουν ουσιαστική ανάγκη το ένα από το άλλο. Αν ξέρουν να την γευτούν δεν θα ένιωθαν τον πειρασμό να διεκδικήσουν ύπουλα προνόμια. Και θα μπορούσε να γεννηθεί ανάμεσά τους η αδελφοσύνη…» Simone de Beauvoir- Γαλλίδα συγγραφέας, φιλόσοφος και φεμινίστρια. Απόσπασμα από το βιβλίο «Το Δεύτερο φύλο».

 

Δεν ζωγράφιζα όνειρα. Ζωγράφιζα την πραγματικότητά μου, Frida Kahlo, Μεξικάνα ζωγράφος.

 

Ο μεγάλος εραστής μπορεί να σε συνεπάρει και όταν σε φιλά στο μέτωπο ή όταν σε κοιτά χαμογελαστά στα μάτια ή όταν κοιτάει απλά στο κενό.- Merilyn Monroe Αμερικανίδα ηθοποιός.

 

Έχουνε πει τόσες ηλιθιότητες για εμάς τις γυναίκες όσες και για τις ιερές μας αγελάδες- ‘Ιντρα Γκάντι (κόρη του Γκάντι), Ινδή πολιτικός.

 

Ο Θεός είναι στη γραφομηχανή σου- Sylvia Plath, Αμερικανίδα ποιήτρια, μυθιστοριογράφος


Προφανώς θα καταστρέφονται όλο και περισσότερα δάση για καλλιέργειες. Οσο επιλέγουμε μη βιώσιμους τρόπους ζωής, αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει. Οφείλουμε όλοι να ρωτάμε κάθε φορά που ψωνίζουμε κάτι: «από πού ήρθε αυτή η τροφή», «από πού ήρθε αυτό το ύφασμα»; Χρησιμοποιήθηκαν χημικά; Εργάστηκαν παιδιά; Δεν μπορούμε να είμαστε αμέτοχοι. -Τζέιν Γκούντολ, Αγγλίδα ανθρωπολόγος.
Ο κατάλογος μεγάλος… Ο καθένας τον συμπληρώνει μόνος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου