Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

O χαρακτήρας μας στο πιάτο...!

Η σχέση μας με το φαγητό, ο τρόπος με τον οποίο τρεφόμαστε είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας και αποκαλύπτει πάντα τη σχέση μας με τη ζωή και με το σώμα μας και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας. Ακολουθήστε μας, λοιπόν, σ' αυτό το ταξίδι στην καρδιά των διατροφικών συνηθειών και ανακαλύψτε τις κρυφές πλευρές σας!
Όλα για την απόλαυση
Τρώτε για την απόλαυση. Αγαπάτε όλες τις γεύσεις και δεν σας ενδιαφέρει αν η διατροφή σας είναι υγιεινή, εξισορροπημένη κλπ. 
Μπορεί να μάθατε να τρώτε έτσι από την παιδική σας ηλικία ή αυτός ο τρόπος να αποτελεί στοιχείο της προσωπικότητας σας αν, όντως, είστε ανέμελη και επιδιώκετε απλώς την ευχαρίστηση σας. θα μπορούσε, επίσης, κανείς να υποθέσει ότι είστε σε απόλυτη αρμονία με το σώμα σας, ότι δεν σας ενοχλούν οι καμπύλες σας.

Οι λαίμαργοι τρώνε, τελικά μια ποικιλία τροφών αφού έχουν την τάση να δοκιμάζουν τα πάντα. Προσανατολίζονται αυτόματα προς αυτά που έχει ανάγκη ο οργανισμός τους και ρυθμίζουν ενστικτωδώς την όρεξη τους. Για παράδειγμα, μια λαίμαργη γυναίκα που της αρέσει η σοκολάτα θα φάει ένα κομμάτι, αλλά όχι ολόκληρη την πλάκα, γιατί αντλεί την απόλαυση που επιδιώκει από τις πρώτες κιόλας μπουκιές και μόλις ικανοποιήσει την επιθυμία της σταματάει. Αν τελειώνετε όλη τη σοκολάτα δεν πρόκειται για λαιμαργία, αλλά για βουλιμία

Οπαδός της υγιεινής διατροφής
Προσέχετε τη διατροφή σας και φροντίζετε να τρώτε υγιεινά. Η φροντίδα αυτή ξεκινάει από την αγορά των προϊόντων και φτάνει μέχρι την υγιεινή μαγειρική.

Είστε χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας σχέσης με τη διατροφή που ικανοποιεί ταυτόχρονα τις απαιτήσεις της υγιεινής αλλά και της λεπτής σιλουέτας. Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι που σας ωθούν σε αυτή τη στάση, είναι βέβαιο ότι δεν έχετε επιλέξει τον ευκολότερο δρόμο. Στην προσπάθεια σας να ακολουθήσετε τις επιταγές της υγιεινής διατροφής είναι πολύ εύκολο να καταλήξετε να νιώθετε ενοχές με την παραμικρή παρέκκλιση. Η επιθυμία για υγιεινή διατροφή συνδυάζεται με προσπάθεια απώλειας βάρους, πράγμα που περιπλέκει τα πράγματα. 
Σταματήστε να σκέφτεστε μόνο τι είναι «καλό» ή «κακό» και προσπαθήστε να ξαναβρείτε την απόλαυση στο φαγητό! Αν έχετε πραγματικά πρόβλημα βάρους συμβουλευθείτε έναν ειδικό διαιτολόγο.
Κυνηγώντας το χρόνο
Σας αρέσει να τρώτε και να τρώτε καλά αρκεί αυτό να μην απαιτεί πολύ χρόνο. Μπορεί να παραλείψετε ένα γεύμα χωρίς να το σκεφθείτε καν ενώ συχνά, προτιμάτε να τσιμπάτε στο πόδι παρά να κάθεστε στο τραπέζι.
Τι σημαίνει αυτό: άγχος, κρίσεις κατάθλιψης, εναντίωση σ' ένα σώμα που θεωρείτε πως έχει πολλές ατέλειες. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι που σας σπρώχνουν στη δικαιολογία «δεν έχω χρόνο». Το αποτέλεσμα είναι να καταφεύγετε στο τσιμπολόγημα για να καταπολεμήσετε τις εντάσεις!
Μην ξεχνάτε ότι δεν τρώμε μόνο για να γεμίσουμε το στομάχι μας! Η τροφή γεμίζει, επίσης, τις μπαταρίες μας. Αφιερώνετε λίγο χρόνο, τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα για σωστά γεύματα και προσπαθήστε να (ξανα)ανακαλύψετε τις γεύσεις.

Εξωτικό ταξίδι στη γεύση 
Λατρεύετε τα φαγητά απ' όλο εσάς τον κόσμο. Για σας το φαγητό είναι σαν ένα ταξίδι. 
Υπάρχει μια αμφιθυμία σχετικά με την τροφή, ανάμεσα στη γοητεία του καινούργιου αλλά και την αποστροφή γι' αυτό ακριβώς το καινούργιο που θα μπορούσε να μην σας αρέσει ή ακόμη και να σας αρρωστήσει, ανάμεσα στην ευχαρίστηση και στο άγχος.... Οι οπαδοί της εξωτικής κουζίνας ξεπερνούν εύκολα το άγχος τους,  ίσως χάρη στην περιέργεια, στην πρωτοτυπία τους ή στο γεγονός ότι δεν φοβούνται να δοκιμάσουν και να ρισκάρουν. Υπάρχει εδώ μια πλευρά λαιμαργίας. Από την άλλη μεριά, οι εξωτικές γεύσεις εμπεριέχουν μια έννοια ανταλλαγής με άλλους.
Δεν υπάρχει τίποτε κακό στην επιδίωξη της ευχαρίστησης. Ειλικρινά δεν μπορούμε να πούμε τίποτα παραπάνω!
Πάνω απ' όλα η αισθητική
Σας αρέσει να τρώτε με ωραία σερβίτσια, να είναι το τραπέζι στρωμένο με το καλό τραπεζομάντιλο.
Είστε φιλάρεσκη, με γούστο, φινέτσα, αγάπη για το ωραίο. Δίνετε ιδιαίτερη σημασία στη γραμμή σας και χαρακτηρίζεστε γι' αυτό από πειθαρχία. Η αυστηρά υγιεινή ζωή (γυμναστική και προσεγμένη διατροφή) είναι βασικά στοιχεία σας.
Αν αυτός ο τρόπος ζωής και διατροφής σας ταιριάζει δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν όμως νιώθετε μερικές φορές να καταπιέζεστε, σταματήσετε να αντιμετωπίζετε τη διατροφή σας μόνο ως μέσο υγείας, φόρμας ή πρόσληψης των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Προσπαθήστε να «ακούσετε» το σώμα σας, το ένστικτο σας, την ανάγκη σας για ευχαρίστηση.
Υπέρ της εύκολης λύσης
Είστε μάλλον του στυλ «ένας δίσκος μπροστά στην τηλεόραση». 
Τα έτοιμα και τα κατεψυγμένα φαγητά σας είναι ιδιαίτερα οικεία. Προσέχετε τη διατροφή σας αλλά δεν σας αρέσει η μαγειρική γιατί προτιμάτε να έχετε χρόνο για άλλες δραστηριότητες.
Έχετε πολλές υποχρεώσεις και περιορισμένο χρόνο... Επίσης, μπορεί να έχετε μάθει από παιδί αυτού του είδους τα γεύματα: γρήγορα και σιωπηρά! Είναι, όμως, σημαντικό να κάθεται όλη η οικογένεια στο τραπέζι γιατί έτσι της δίνεται η ευκαιρία για επικοινωνία. 
Προσπαθείτε να κερδίζετε το χαμένο χρόνο τα Σαββατοκύριακα, οπότε θα βρίσκεστε όλοι μαζί για να μοιράζεστε μικρές απολαύσεις του ελεύθερου χρόνου...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου