Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012

Ζάχαρη: Λευκή ή μαύρη;




photo
Λίγοι από εμάς γνωρίζουμε τις διαφορές μεταξύ άσπρης και μαύρης ζάχαρης. Άς πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή. Κατά τη παρασκευή της ζάχαρης το ζαχαροκάλαμο διαχωρίζεται σε σουκρόζη και μελάσες. Η σουκρόζη αποτελεί τη γνωστή σε όλους μας ζάχαρη (άσπρη) ενώ η μαύρη ζάχαρη αποτελείται από 90% άσπρη ζάχαρη «περικυκλωμένη» από μελάσα, η οποία δίνει και στη μαύρη το χρώμα της. Η μαύρη ζάχαρη έχει 380 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια ενώ η άσπρη 387. Τόσο η μια όσο και η άλλη περιέχουν παρόμοια θρεπτικά συστατικά κι ενώ η μαύρη περιέχει ελαφρώς μεγαλύτερες ποσότητες αυτές είναι αμελητέες, και δεν κάνουν καμία διαφορά στη διατροφή σας. Άρα λοιπόν η μαύρη ζάχαρη λανθασμένα θεωρείται πιο υγιεινή από την άσπρη. Αντί να αντικαταστήσετε την άσπρη ζάχαρη με μαύρη καλό θα ήταν να μειώσετε τη πρόσληψη ζάχαρης συνολικά, που θα βοηθήσει τη στοματική σας υγεία όπως επίσης και το να χάσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας ευκολότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου