Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Μαρμελάδα βερύκοκο


Υλικά:
• 1 κιλό βερύκοκα (χωρίς τα κουκούτσια)
• 1 κιλό ζάχαρη
• χυμός μισού λεμονιού
Εκτέλεση:
• Πλένετε και στεγνώνετε τα βερύκοκα, αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα ζυγίζετε.
• Τα πολτοποιείτε στο (μίνι) μπλέντερ εκτός από μερικά που τα κόβετε σε μέτρια κομμάτια, αν σας αρέσει η μαρμελάδα να έχει κομματάκια φρούτου (η λεγόμενη κομφιτούρα).
• Στην κατσαρόλα που θα «δέσετε» τη μαρμελάδα, βάλτε τον πολτό και τα κομματάκια του βερύκοκου μαζί με τη ζάχαρη σε στρώσεις και αφήστε τα περίπου δύο ωρίτσες να σταθούν.
• Βράζετε σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντας όταν χρειάζεται.
• Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ΜΗ σκεπάσετε την κατσαρόλα γιατί τότε οι υδρατμοί θα σκουρύνουν τη μαρμελάδα. Σε τακτά χρονικά διαστήματα ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει και ελέγχετε μήπως φουσκώσει και χυθεί (καθόλου ευχάριστη η διαδικασία καθαρισμού!).
• Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν πέφτει σχετικά αργά από την κουτάλα, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα πήξει κι άλλο όταν κρυώσει.
• Όταν η μαρμελάδα κοντεύει να «δέσει» ρίχνετε το χυμό λεμονιού (το λεμόνι εμποδίζει τη μαρμελάδα να ζαχαρώσει), αφήνετε να πάρει μια βράση ακόμα και την κατεβάζετε από τη φωτιά.
• Αφήνετε να κρυώσει στην κατσαρόλα μέχρι την επόμενη μέρα. Αν το αποτέλεσμα σας ικανοποιεί, αποθηκεύετε σε -αποστειρωμένα- βάζα.
Μαρμελάδα φράουλα
Για τη μαρμελάδα φράουλα οι αναλογίες και ο τρόπος εκτέλεσης είναι κοινά με το βερύκοκο, αρκεί να παραλείψετε το στάδιο της πολτοποίησης. Είναι πιο μαλακό φρούτο και θα λιώσει από μόνο του καθώς θα το ανακατεύετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου